A Fehérözön paprika a legellenállóbb magyar fehér paprika. Felálló termése sárgásfehér, édes, kúp alakú, tölteni való, 80-90 g átlagtömegű. Alacsony, determinált növekedésű, hajtatásra és szabadföldi termesztésre alkalmas fajta.
Folytonnövő, minden szempontból igényes fajta. Szabadföldi termesztésre és támrendszeres hajtatásra ajánlott. Erőteljes növekedésű, 40-45cm magas, zárt bibepontú paradicsompaprika. Termése sötétzöld, éretten sötétpiros, csüngő, édes ízű, tömege 130-140 g.
Folytonnövő, szabadföldi termesztésre és korai fóliás hajtatásra ajánlott. Bőtermő fajta. Hosszú, 18-22 cm, csüngő, hajlott bogyói sárgászöldek, édes ízűek, végük hegyes. Nyers fogyasztásra és savanyításra is kiváló.
Folytonnövő típus, szabadföldi termesztésre ajánlott fajta. Termése apró, hosszú, hegyes, csípős, csüngő. Középzöldből pirosba érő, tömege 9-10 g. Felfűzésre, ételízesítésre alkalmas. Súly: kb. 0,4 g.
Ez a fajta egy kiváló, csípős, tölteni való paprika fajta. Bogyója vállas, tompán hegyesedő, csüngő állású, halványzöldből pirosra érő, kellemes fűszeres zamatú, 60-70 g átlagsúlyú. Folytonnövő, bőtermő fajta.
A balkonparadicsom sok napfényt igényel – napi 6-8 óra közvetlen napfény az ideális –, így a déli vagy délnyugati fekvésű erkély a legalkalmasabb. A rendszeres öntözés kiemelten fontos, főleg meleg nyári napokon, mert a cserép gyorsan kiszárad. Ugyanakkor ügyelni kell arra, hogy ne álljon meg a víz a cserép alján, mert a túlöntözés gyökérrothadást okozhat. A balkonparadicsom fajtától függően júniustól szeptemberig folyamatosan hozza a termést. A terméseket éretten, de még feszesen szedjük le, hogy minél tovább élvezhessük a friss, napérlelte paradicsom ízét. A növények általában egy nyári szezon alatt elérik teljes életciklusukat, de a folyamatos gondozással akár szeptember végéig is szüretelhetünk.
A ‘Cream Sausage’ egy különleges megjelenésű paradicsomfajta, amely krémes-sárga színű, hosszúkás (kolbász formájú) terméseiről kapta a nevét. Bokros habitusú, determinált növekedésű, vagyis nem nő túl nagyra, és ideális kisebb kertekbe, edényes termesztésre vagy akár balkonládába is. A 'Cream Sausage' kiválóan érzi magát nagyobb cserepekben, ládákban is – legalább 20–25 literes térfogat javasolt –, de szabadföldön is jól fejlődik. Mivel determinált fajta, vagyis meghatározott magasságig nő, általában nem szükséges karózni vagy rendszeresen kacsozni, mint a folytonnövő fajtákat – bár egy enyhe támaszték nem árt, ha sok termést hoz. A hónaljhajtásokat nem kötelező eltávolítani, kivéve, ha túl sűrűvé válik a növény. A 'Cream Sausage' sok napfényt igényel – legalább 6–8 óra közvetlen napsütés naponta –, ezért napos fekvést válasszunk. A rendszeres, de mérsékelt öntözés kulcsfontosságú. A termések kb. 6–8 cm hosszúak, krémfehér, néha enyhén zöldes vagy halványsárga színűek, és húsos állagúak, kevés maggal. Ideálisak szendvicsekbe, salátákba vagy akár szárított formában is.
A cseresznye paradicsom az egyik legkedveltebb paradicsomfajta a házikertészek körében – apró, édes, lédús bogyóit folyamatosan hozza, és kevésbé igényes, mint sok nagytermésű társai. A cseresznye paradicsom nagyon sok napfényt igényel – napi 6–8 óra közvetlen napsütés az ideális. A végleges hely lehet szabadföld, magaságyás, nagyobb cserép vagy balkonláda is, de lényeges, hogy a talaj legyen tápanyagban gazdag, morzsalékos, jó vízáteresztő képességű. A cseresznye paradicsom folytonnövő (indeterminált), ami azt jelenti, hogy egész szezonban nő és termést hoz – ezért karózást igényel, valamint rendszeres hónaljhajtás-eltávolítást (kacsozás), hogy ne nőjön túlságosan elágazóvá, és a növény inkább a termésekre koncentráljon. Az öntözés kulcsfontosságú: mindig egyenletesen nedvesen tartsuk a talajt, főleg forró nyári napokon, mert a kis bogyók hajlamosak a repedésre, ha vízhiány után hirtelen sok nedvességet kapnak. A betakarítás nyár közepétől egészen szeptember végéig tart – a folyamatos szüret serkenti az újabb virágok és termések képződését.
Finom ízű, bőtermő, folytonnövő fekete koktélparadicsom. Egy fürtben 10-12 szem van. A bogyó színe bordó feketés árnyalattal, átlag tömege 15-20 g. Betegségre ellenálló fajta.
Determinált növekedésű, igen korai érésű hibrid. Egyidőben érő bogyói középnagyok, kemények, megnyúlt gömb alakúak, súlyuk 70-80 g. Igen jó ízű, jól szállítható.
A kék paradicsom termesztése különleges élményt nyújt, nemcsak szokatlan, mélykék-lilás színvilága, hanem antioxidánsban gazdag beltartalma miatt is. A gondozása hasonló a hagyományos paradicsoméhoz. A palántákat mélyebbre is tehetjük, hogy a száruk alsó részéből további gyökerek fejlődjenek, ez stabilabb növekedést eredményez. A karózás elengedhetetlen, mert a kék paradicsom fajta folytonnövő, vagyis egész nyáron növekszik és virágzik. A rendszeres öntözés alapvető fontosságú, különösen nagy melegben, de kerüljük a túlöntözést. A hónaljhajtások eltávolítása (kacsok lecsípése) szükséges a kék paradicsomnál, különösen, ha egy szárra neveljük őket. Ez segít a tápanyagok hatékonyabb elosztásában és csökkenti a lombozat sűrűségét, így jobban szellőzik a növény és kevesebb a betegség esélye. A virágzást követően kis zöld, majd lassan színesedő paradicsomok jelennek meg. A kék szín az antociánok miatt főként ott fejlődik ki, ahol a nap közvetlenül éri a termést – az árnyékban lévő részek zöldes-pirosas maradhatnak. Fontos megjegyezni, hogy a kék paradicsom nem akkor érett, amikor teljesen kék, hanem amikor a kék héj alatt a termés alsó része pirosra vagy narancssárgára színeződik.