A California Wonder piros paprika kitűnő ízű, nagyméretű, hosszúkás-szögletes, vastag húsú, sima héjú piros paprikafajta. Közepes érési idejű, melegkedvelő, bőtermő növény. A termések zöldről érnek pirosra. 90-110 g átlagtömegűek. Friss fogyasztásra. Folyton növő, hosszú tenyészidejű, szabadföldi „blocky” típusú kaliforniai paprika.
Kúpos alakú, termése világoszöld színben és pirosra érve is fogyasztható. Bogyói 6,5 x 13-15 cm-esek és 130-140 grammosak. Vastaghúsú, kellmes illatú, kiváló ízű, hosszan pulton tartható. Rendkívül korai terméshozamú.
A kecskeszarv paprika hosszúkás, enyhén hajlott, szarv alakú terméséről kapta a nevét. Csípős és frissen fogyasztva, savanyítva vagy sütve is népszerű. Húsos, ropogós állagú, jól bírja a hőkezelést, ezért konyhai felhasználása sokoldalú. A növény meleg- és napfényigényes, jól termeszthető kiskertekben, fóliában vagy szabadföldön. A kecskeszarv paprika nemcsak ízletes, hanem tápanyagokban gazdag is, így kedvelt a magyar konyhában és a házikerti termesztők körében egyaránt.
Folytonnövő, szabadföldi termesztésre és korai fóliás hajtatásra ajánlott. Bőtermő fajta. Hosszú, 18-22 cm, csüngő, hajlott bogyói sárgászöldek, édes ízűek, végük hegyes. Nyers fogyasztásra és savanyításra is kiváló.
Folytonnövő típus, szabadföldi termesztésre ajánlott fajta. Termése apró, hosszú, hegyes, csípős, csüngő. Középzöldből pirosba érő, tömege 9-10 g. Felfűzésre, ételízesítésre alkalmas. Súly: kb. 0,4 g.
Ez a fajta egy kiváló, csípős, tölteni való paprika fajta. Bogyója vállas, tompán hegyesedő, csüngő állású, halványzöldből pirosra érő, kellemes fűszeres zamatú, 60-70 g átlagsúlyú. Folytonnövő, bőtermő fajta.
A cayenne paprika egy erősen csípős, piros színű chili paprika, amelyet gyakran szárítva és őrölve használnak fűszerként ételek ízesítésére.
Az Etna paprika egy különösen csípős chili fajta, amely kompakt növénye és bő terméshozama miatt közkedvelt, emellett élénkpiros termései dekoratívak és intenzív ízűek.
A balkonparadicsom sok napfényt igényel – napi 6-8 óra közvetlen napfény az ideális –, így a déli vagy délnyugati fekvésű erkély a legalkalmasabb. A rendszeres öntözés kiemelten fontos, főleg meleg nyári napokon, mert a cserép gyorsan kiszárad. Ugyanakkor ügyelni kell arra, hogy ne álljon meg a víz a cserép alján, mert a túlöntözés gyökérrothadást okozhat. A balkonparadicsom fajtától függően júniustól szeptemberig folyamatosan hozza a termést. A terméseket éretten, de még feszesen szedjük le, hogy minél tovább élvezhessük a friss, napérlelte paradicsom ízét. A növények általában egy nyári szezon alatt elérik teljes életciklusukat, de a folyamatos gondozással akár szeptember végéig is szüretelhetünk.
A Brutus paradicsom egy nagy termésű, húsos, lédús fajta, amely ideális friss fogyasztásra és szendvicsekhez, jellegzetesen enyhén lapított, bordázott alakjával és édes-savanykás ízével.
A ‘Cream Sausage’ egy különleges megjelenésű paradicsomfajta, amely krémes-sárga színű, hosszúkás (kolbász formájú) terméseiről kapta a nevét. Bokros habitusú, determinált növekedésű, vagyis nem nő túl nagyra, és ideális kisebb kertekbe, edényes termesztésre vagy akár balkonládába is. A 'Cream Sausage' kiválóan érzi magát nagyobb cserepekben, ládákban is – legalább 20–25 literes térfogat javasolt –, de szabadföldön is jól fejlődik. Mivel determinált fajta, vagyis meghatározott magasságig nő, általában nem szükséges karózni vagy rendszeresen kacsozni, mint a folytonnövő fajtákat – bár egy enyhe támaszték nem árt, ha sok termést hoz. A hónaljhajtásokat nem kötelező eltávolítani, kivéve, ha túl sűrűvé válik a növény. A 'Cream Sausage' sok napfényt igényel – legalább 6–8 óra közvetlen napsütés naponta –, ezért napos fekvést válasszunk. A rendszeres, de mérsékelt öntözés kulcsfontosságú. A termések kb. 6–8 cm hosszúak, krémfehér, néha enyhén zöldes vagy halványsárga színűek, és húsos állagúak, kevés maggal. Ideálisak szendvicsekbe, salátákba vagy akár szárított formában is.