Determinált növekedésű paradicsom, aminek normál piros méretű termése van. SAVMENTES
A rebarbara (Rheum rhabarbarum) egy különleges, évelő növény, amelyet főként tavaszi és nyári hónapokban termesztenek. A rebarbara levelei és szárai felhasználhatóak különféle ételekben, italokban és süteményekben. Ha cserépben szeretnénk nevelni, válasszunk olyan edényt, amely legalább 40–50 cm mély. A növény számára ideális a napsütötte, védett hely, de a félárnyékos területeken is megél. A rebarbara levelei nagyok, és sok napfényt igényel a megfelelő fejlődéshez, ezért próbáljunk olyan helyet választani, ahol nem árnyékolják más növények, és biztosítani tudjuk a számára szükséges fényt. A rebarbara igényli a tágas helyet, mivel gyorsan növekszik és szélesedni kezd. Ezért fontos, hogy legalább 1–1,5 méteres távolságot tartsunk a növények között, hogy elegendő helyük legyen a fejlődéshez. A rebarbara nagy vízigényű növény, különösen a nyári hónapokban, amikor a levelei és szárai intenzíven fejlődnek. A legjobb, ha a tavasz végén vagy nyár elején rendszeresen eltávolítjuk a virágzó szárakat. A rebarbara szárát és leveleit az ételekben, főleg desszertekben és italokban használjuk. A legjobb, ha az egy éves vagy két éves növények szárát használjuk, mivel ezek a legfinomabbak és legtöbb tápanyagot tartalmazzák. A rebarbara leveleit a főzés előtt mindig alaposan mossuk meg, és ügyeljünk arra, hogy ne fogyasszuk el a leveleket, mivel azok oxálsavat tartalmaznak, amely mérgező lehet.
A rozmaring (Rosmarinus officinalis) egy örökzöld, illatos mediterrán félcserje, amelyet elsősorban fűszernövényként, másodsorban dísznövényként és gyógyhatásai miatt is előszeretettel nevelnek. Fűszerként különösen jól illik húsételekhez, krumplihoz, mártásokhoz és pékárukhoz. A rozmaring kifejezetten napkedvelő növény, ezért olyan helyet válasszunk számára, ahol napi legalább 6-8 órán át éri közvetlen napfény. A rozmaring szárazságtűrő, így keveset, de rendszeresen öntözzük. A fiatal növényeket az első évben még hetente 1–2 alkalommal is lehet locsolni, főként meleg időszakban, de a beállt, idősebb növények már hosszabb ideig is jól bírják víz nélkül. Fontos, hogy a két öntözés között a földje teljesen kiszáradjon, különösen cserépben. Fűszerként a hajtáscsúcsokat vagy a leveleket használjuk frissen vagy szárítva. Szárításhoz a levágott hajtásokat csokorba kötve, árnyékos, jól szellőző helyen szárítsuk meg, majd a leveleket lemorzsolva üvegben vagy textilzacskóban tároljuk.
A sáfrányos szeklice (Crocus sativus) egy virág, melynek termését, a sáfrányt, fűszerként használják. A sáfrányt általában ételek színezésére és ízesítésére használják, például rizses ételekben, levesekben és desszertekben.
Snidling fűszernövény palánta Évelő és hidegtűrő növény, ami még a hideg kemény teleken sem károsodik. Kedveli a kisebb árnyékokat. A fejlődés elején bőségesen kell locsolni, de mikor szépen megnőtt nem igényli a sok locsolást, elviseli a szárazságot is. Cserépből át lehet ültetni laza szerkezetű talajba, ahova kisebb csomókban kell elültetni. Felhasználáskor minél mélyebben kell őket levágni, így erőteljesebbek lesznek az új hajtások. A metélőhagymát egész évben lehet fogyasztani, íze hasonlít a vöröshagymáéra. Nyersen, apróra vágva kell fogyasztani, főzni nem szabad. Étvágygerjesztő és gyomorerősítő hatása van, C-vitamint, A-vitamint és káliumot is tartalmaz. Szendvicsekbe, levesek, hal- és tojásételek ízesítésére is lehet használni.
A sóska (Rumex acetosa) egy évelő, lágyszárú növény, amelyet elsősorban savas, friss ízű leveleiért termesztenek, és leginkább főzelékként, levesként vagy mártásként kerül az asztalra. A sóska hűvösebb, nedvesebb klímát kedvel, így félárnyékos vagy világos, de nem tűző napos hely az ideális számára. A szedést mindig a nagyobb, külső levelek eltávolításával végezzük, így a középső hajtás folyamatosan fejlődhet tovább. A rendszeres levelezés elősegíti az újabb hajtások megjelenését, és megakadályozza a magszárba fordulást is. Ha a növény mégis virágszárat hoz, azt érdemes idejében visszavágni, mert a maghozás a levélminőség romlását okozza. A sóska vízigényes növény, ezért különösen szárazabb időszakokban szükséges a rendszeres öntözés, de kerüljük a túlöntözést és a pangó vizet. A friss levelek hűtőben néhány napig eltarthatók, de gyorsan hervadnak, ezért lehetőség szerint frissen szedvehasználjuk fel. Lefagyasztva vagy sóska főzelékként eltéve hosszabb ideig is tárolható.
A szárzeller, más néven angolzeller, egy ropogós, enyhén sós ízű zöldség, amelyet salátákhoz, levesekhez és mártogatósokhoz használnak, és alacsony kalóriatartalma mellett gazdag rostokban és vitaminokban.
Tárkony fűszernövény palánta Évelő növény, ami a 60-90cm-es magasságot is elérheti. Napos helyen szeret a legszebben fejlődni, nem szereti a folyamatosan nedves talajt. Tavasszal kell visszavágni őket teljesen a talajig, hogy szép új hajtások bújjanak elő. Ecetek ízesítésére, saláták, levesek, szószok vagy húsok fűszerezésére is használható.