A padlizsán (Solanum melongena), más néven tojásgyümölcs, egy melegkedvelő, trópusi eredetű zöldségnövény, amelyet hazánkban egynyáriként termesztenek. A növények között érdemes 40–50 cm tőtávolságot, a sorok között pedig 60–70 cm sortávolságot hagyni, hogy legyen elegendő helyük a bokrosodáshoz és a levegőzéshez. A padlizsán különösen meleg- és fényigényes. A padlizsán nagy vízigényű, főként virágzás és terméskötés idején, ezért fontos a rendszeres, de nem túlzásba vitt öntözés. A növény rendszeres metszést nem igényel, de célszerű az alsó leveleket időnként eltávolítani a jobb szellőzés érdekében. A padlizsán általában július végétől kezd teremni, és szeptember végéig folyamatosan szüretelhető. A terméseket érett, de még fényes, feszes héjú állapotban kell szedni, mert a túlérett padlizsán héja megkeményedik, húsa kesernyéssé válhat.
A csípős alma paprika hasonlóan kicsi és kerek, mint az édes változata, de erősebb, csípős ízű. Főként savanyítva vagy fűszerként használják különféle ételekhez.
Az édes alma paprika egy kis méretű, kerek formájú, enyhén édes ízű paprika, mely gyakran sárga vagy piros színben kapható. Fogyasztható nyersen, savanyítva vagy különféle ételek ízesítésére.
Szárazságtűrő cseresznyepaprika. Szabadföldi termesztésre alkalmas. Cseresznyealakú termése erősen csípős ízű, zöldből pirosra érő. Ételízesítésre, savanyításra kiváló.
Folytonnövő, minden szempontból igényes fajta. Szabadföldi termesztésre és támrendszeres hajtatásra ajánlott. Erőteljes növekedésű, 40-45cm magas, zárt bibepontú paradicsompaprika. Termése sötétzöld, éretten sötétpiros, csüngő, édes ízű, tömege 130-140 g.