A mandarin ízű menta (Mentha × piperita 'Citrus') egy különleges, citrusos aromájú menta fajta, amely frissítő ízével és illatával különleges élményt nyújt a konyhában. Ha cserépben neveljük, válasszunk legalább 30 cm-es edényt, hogy biztosítsuk a megfelelő helyet a gyökérzet számára. A menta egyébként szabadföldön is könnyen tartható, de figyeljünk arra, hogy a növény elég helyet kapjon a fejlődéshez. A menta szinte bármilyen fényviszonyok között jól fejlődik, de optimálisan akkor érzi magát, ha napi 4–6 óra napsütést kap. A menta erőteljesen terjed, ezért érdemes 30–40 cm tőtávolságot hagyni a növények között, hogy elegendő helyük legyen a fejlődéshez. Ha cserépben neveljük, akkor válasszunk egy elég nagy edényt, hogy a növények ne zavarják egymást. A mandarin ízű menta vízigénye viszonylag magas, és a legjobb, ha a talaj folyamatosan enyhén nedves marad, de nem túl vizes. A mandarin ízű menta levelei frissen és szárítva is felhasználhatók. A legjobb, ha frissen használjuk a leveleket, mivel a friss menta íze és aromája intenzívebb. A levelek teákhoz, salátákhoz, koktélokhoz és desszertekhez is kiválóak. Az érett leveleket folyamatosan szedhetjük, de ügyeljünk arra, hogy soha ne szedjünk túl sokat egyszerre, hogy a növény továbbra is tudjon fejlődni.
Oregánó fűszernövény. A fűszernövény leginkább a meszes talajokon fejlődik legjobban, nem igényel sok gondozást. Jó adottságokkal rendelkező igénytelen növény, amit ültethetünk a tűző napos helyre is mivel fény és melegkedvelő. Jótékony hatása már nagyon régről ismert, levelét, olaját, külsőleg és belsőleg egyaránt fel lehet használni, azonban nagy mennyiségben történő felhasználása nem mindenkinek javasolt. A konyhákban húsokhoz, paradicsomos ételekhez, szószokhoz, salátákhoz használjuk leggyakrabban, a főzés végén az ételhez adva, hogy meg tudja tartani karakteres aromáját.
A padlizsán (Solanum melongena), más néven tojásgyümölcs, egy melegkedvelő, trópusi eredetű zöldségnövény, amelyet hazánkban egynyáriként termesztenek. A növények között érdemes 40–50 cm tőtávolságot, a sorok között pedig 60–70 cm sortávolságot hagyni, hogy legyen elegendő helyük a bokrosodáshoz és a levegőzéshez. A padlizsán különösen meleg- és fényigényes. A padlizsán nagy vízigényű, főként virágzás és terméskötés idején, ezért fontos a rendszeres, de nem túlzásba vitt öntözés. A növény rendszeres metszést nem igényel, de célszerű az alsó leveleket időnként eltávolítani a jobb szellőzés érdekében. A padlizsán általában július végétől kezd teremni, és szeptember végéig folyamatosan szüretelhető. A terméseket érett, de még fényes, feszes héjú állapotban kell szedni, mert a túlérett padlizsán héja megkeményedik, húsa kesernyéssé válhat.
A csípős alma paprika hasonlóan kicsi és kerek, mint az édes változata, de erősebb, csípős ízű. Főként savanyítva vagy fűszerként használják különféle ételekhez.
Az édes alma paprika egy kis méretű, kerek formájú, enyhén édes ízű paprika, mely gyakran sárga vagy piros színben kapható. Fogyasztható nyersen, savanyítva vagy különféle ételek ízesítésére.