A Brutus paradicsom egy nagy termésű, húsos, lédús fajta, amely ideális friss fogyasztásra és szendvicsekhez, jellegzetesen enyhén lapított, bordázott alakjával és édes-savanykás ízével.
A ‘Cream Sausage’ egy különleges megjelenésű paradicsomfajta, amely krémes-sárga színű, hosszúkás (kolbász formájú) terméseiről kapta a nevét. Bokros habitusú, determinált növekedésű, vagyis nem nő túl nagyra, és ideális kisebb kertekbe, edényes termesztésre vagy akár balkonládába is. A 'Cream Sausage' kiválóan érzi magát nagyobb cserepekben, ládákban is – legalább 20–25 literes térfogat javasolt –, de szabadföldön is jól fejlődik. Mivel determinált fajta, vagyis meghatározott magasságig nő, általában nem szükséges karózni vagy rendszeresen kacsozni, mint a folytonnövő fajtákat – bár egy enyhe támaszték nem árt, ha sok termést hoz. A hónaljhajtásokat nem kötelező eltávolítani, kivéve, ha túl sűrűvé válik a növény. A 'Cream Sausage' sok napfényt igényel – legalább 6–8 óra közvetlen napsütés naponta –, ezért napos fekvést válasszunk. A rendszeres, de mérsékelt öntözés kulcsfontosságú. A termések kb. 6–8 cm hosszúak, krémfehér, néha enyhén zöldes vagy halványsárga színűek, és húsos állagúak, kevés maggal. Ideálisak szendvicsekbe, salátákba vagy akár szárított formában is.
Finom ízű, bőtermő, folytonnövő fekete koktélparadicsom. Egy fürtben 10-12 szem van. A bogyó színe bordó feketés árnyalattal, átlag tömege 15-20 g. Betegségre ellenálló fajta.
A kék paradicsom termesztése különleges élményt nyújt, nemcsak szokatlan, mélykék-lilás színvilága, hanem antioxidánsban gazdag beltartalma miatt is. A gondozása hasonló a hagyományos paradicsoméhoz. A palántákat mélyebbre is tehetjük, hogy a száruk alsó részéből további gyökerek fejlődjenek, ez stabilabb növekedést eredményez. A karózás elengedhetetlen, mert a kék paradicsom fajta folytonnövő, vagyis egész nyáron növekszik és virágzik. A rendszeres öntözés alapvető fontosságú, különösen nagy melegben, de kerüljük a túlöntözést. A hónaljhajtások eltávolítása (kacsok lecsípése) szükséges a kék paradicsomnál, különösen, ha egy szárra neveljük őket. Ez segít a tápanyagok hatékonyabb elosztásában és csökkenti a lombozat sűrűségét, így jobban szellőzik a növény és kevesebb a betegség esélye. A virágzást követően kis zöld, majd lassan színesedő paradicsomok jelennek meg. A kék szín az antociánok miatt főként ott fejlődik ki, ahol a nap közvetlenül éri a termést – az árnyékban lévő részek zöldes-pirosas maradhatnak. Fontos megjegyezni, hogy a kék paradicsom nem akkor érett, amikor teljesen kék, hanem amikor a kék héj alatt a termés alsó része pirosra vagy narancssárgára színeződik.
Magasra növő, támrendszer melletti termesztésre és fűtetlen fólia alatti hajtatásra alkalmas, folytonos növekedésű hibrid. Fürtös, jó minőségű bogyói kemények, megnyúlt gömb alakúak, 60-70 g átlagtömegűek, piacosak, tárolhatók. Gömbölyű bogyói kemény húsúak, rendkívül jóízűek. A bogyók egyszínből érnek, egészen a korai fagyokig szedhetőek. 8-10 tő lugas paradicsom akár egy egész család friss paradicsom igényét fedezi. Leginkább friss fogyasztásra javasoljuk, de eltenni is kiváló fajta. Igen bőtermő, gyors növekedésű fajta.
A paradicsom manó egy apró méretű, édes, és ízletes paradicsomfajta. Gyakran használják salátákhoz, dekorációként, vagy egyszerűen csak friss fogyasztásra, mivel zamatos íze és kis mérete miatt nagyon népszerű.
A novaj paradicsom egy régi magyar tájfajta, amely elsősorban Heves vármegyében, a Bükkalja térségében, különösen Novaj község környékén terjedt el. Megjelenésében a novaj paradicsom közepes vagy nagy méretű, kissé lapított gömb alakú terméseket hoz. Héja vékony, de jól tűri a szedést és a szállítást, húsa lédús és húsos, színe élénkpiros, éretten ragyogó. Ízvilága telt, édeskés-savanykás egyensúlyú, jellegzetesen „paradicsomos”, amely a régi fajtákra jellemző. Nem tömegtermesztésre, hanem inkább házikerti és piacra való, ahol az íz és a minőség fontosabb a mennyiségnél.
Nagy, húsos, lédús, ízletes paradicsom (a termés átlagtömege 400-450g). Friss fogyasztásra és befőzésre egyaránt kiváló.
A pink paradicsom különleges színével, lédús, húsos állagával és enyhén édes, aromás ízével egyre népszerűbb a házikertészek körében. A legtöbb pink paradicsom fajta folytonnövő, vagyis hosszú ideig hozza a termést, ezért karózás és rendszeres kacsozás(a hónaljhajtások eltávolítása) szükséges. Ez elősegíti a növény levegőzését, a termések napfényhez jutását és a jobb hozamot. A pink paradicsom termései általában nagyobb méretűek és húsosabbak, ezért némi extra figyelmet igényelnek. A termések színe éretten világos vagy sötétebb rózsaszín, néha enyhe csíkozottsággal. Fontos tudni, hogy ezek a fajták nem mindig pirosodnak be teljesen, ezért a betakarítást puhaság, illat és szín alapján érdemes megítélni, nem csak a megszokott piros szín alapján.
A Roma paradicsom determinált növekedésű, feldolgozásra kiválóan alkalmas fajta. A termés válla széles, formája hosszúkás, színe piros. A termés tömege átlagosan 80-100 g. A Roma paradicsom rendkívül strapabíró növény. Vízigénye sem éri el a gömbölyű fajtákét. Maga a termés szárazanyagtartalma is elég nagy. Ez az egyik legjobban aszalható fajta.
Sárga színű termése gömbölyű, átlagtömege 110-125 g. Nagyon dekoratív, mely hatalmas fürtökben terem. Húsos, nagyon jó ízű paradicsom, mely friss fogyasztásra alkalmas. Elsősorban azoknak ajánljuk, akiknél emésztési problémák miatt kerülni kell a savas ételeket.