A bazsalikom (Ocimum basilicum), különösen a salátalevelű fajtája, egy mediterrán eredetű, aromás fűszernövény, melynek levelei nagyok és húsosak, ideálisak salátákhoz és friss felhasználáshoz. Ez a változat enyhébb ízű, mint a hagyományos bazsalikom, és remekül illik különféle ételekhez, beleértve a szendvicseket, tésztákat és leveseket.
A borágó (Borago officinalis), más néven uborkafű, egy könnyen termeszthető, egyéves gyógynövény és dísznövény, amely szép kék virágaival nemcsak a kertet díszíti, hanem vonzza a méheket, emellett ehető leveleivel és virágaival is hasznos a konyhában. Az enyhén uborkára emlékeztető ízű leveleit salátákba, a csillag alakú virágokat pedig díszítésre, limonádékba vagy jégkockába fagyasztva is használják. A borágó napfénykedvelő növény, félárnyékos helyen is fejlődik, de ott kevesebb virágot hoz, és a levelei kevésbé lesznek ízletesek. Öntözés tekintetében a borágó közepes vízigényű, tehát rendszeres, mérsékelt öntözést igényel. Betakarítás céljából a leveleket még zsengén, virágzás előtt érdemes szedni, mert később kissé durvák és szúrós szőrűek lehetnek. A virágokat frissen használhatjuk fel vagy megszárítva is eltehetjük. A levelek gyorsan fonnyadnak, így legjobb őket frissen, azonnali felhasználásra szedni.
Rövid, fehér, ropogós levélnyeleiről és sötétzöld, kanálszerű leveleiről ismerhető fel. Íze enyhén édeskés, frissen és főzve is fogyasztható, gyakori hozzávaló ázsiai ételekben, például wokban sült fogásokban vagy levesekben. Gyorsan növő, hidegtűrő növény, így kora tavasztól késő őszig termeszthető. Tápláló zöldség, gazdag A-, C- és K-vitaminban, valamint kalciumban és antioxidánsokban.
A borsikafű egy aromás fűszernövény, melyet frissen vagy szárítva használnak, és gyakran alkalmazzák húsok, levesek, főzelékek és saláták ízesítésére, mivel enyhén borsos ízt ad az ételeknek.
A brokkoli napfényigényes növény, ezért olyan helyre kell ültetni, ahol legalább napi 5–6 órán át éri a nap. A palántákat 40–50 cm tőtávolságra, soronként pedig 60–70 cm-re kell ültetni, hogy a növények később is elegendő helyet kapjanak a terjeszkedéshez és jól szellőzzenek. A brokkoli fejlődése során rendkívül fontos a rendszeres és kiegyensúlyozott öntözés. A sekélyen gyökerező növény nem viseli jól a kiszáradást, főleg amikor elkezdi nevelni a virágfejeket. A túl kevés víz apró, laza fejeket eredményez, de a túl sok pangó víz sem ideális, mert gyökérrothadáshoz és gombás betegségekhez vezethet.
A cékla (Beta vulgaris convar. conditiva) egy sokoldalúan felhasználható, tápanyagokban gazdag gyökérzöldség, amelyet elsősorban gumójáért, de fiatal leveleiért is termesztenek. A cékla a napos, világos fekvést kedveli, de elviseli a félárnyékot is, különösen, ha az nyári hőség idején némi védelmet nyújt. A cékla közepes vízigényű, de a folyamatos, egyenletes vízellátás kiemelten fontos, különösen a gumóképződés időszakában, mert a hirtelen víztöbblet gumórepedést, a vízhiány pedig fásodást és kellemetlen, földes ízt okozhat. A cékla akkor szedhető, amikor a gumók elérték 5–10 cm átmérőt, attól függően, hogy zsengén vagy nagyobb méretben szeretnénk felhasználni.
Egy látványos megjelenésű, bokros növekedésű chili fajta, amelyet elsősorban díszítőértéke miatt tartanak, ugyanakkor termése ehető és közepesen csípős. A növény a Capsicum annuum fajba tartozik, és különleges lombozatáról, valamint színváltós terméseiről ismert. Alacsony, kompakt termetű növény, általában 30–60 cm magasra nő, ezért kiválóan alkalmas balkonládába, dézsába vagy kertszegélybe. Levelei sötétlilák, szinte fekete árnyalatúak, különösen akkor, ha sok napfényt kapnak. Ez a sötét levélszín nemcsak ritka a paprikafajták között, hanem különösen dekoratívvá is teszi a növényt. A paprika apró, lilás színű virágokat hoz, amelyek jól illeszkednek a sötét lombszínhez, és nyár közepétől őszig rendszeresen nyílnak. A virágokat követően megjelenő termések kicsik, kúpos vagy enyhén gömbölyded alakúak, éretlenül fényes fekete vagy mélylila színűek, majd az érés során élénk pirosra színeződnek. Ennek a színváltásnak köszönhetően a növényen egyszerre lehetnek jelen fekete, lila és piros paprikák, ami különösen esztétikus, intenzív látványt nyújt. A paprika termései vékony húsúak, enyhén füstös, gyümölcsös ízűek, és közepesen erős csípősségűek – általában 10 000 és 30 000 Scoville-egység (SHU) közötti értéket mutatnak, ami erősebb, mint egy jalapeño, de nem tartozik a legcsípősebb chilik közé.
A tulipán chili egy közepesen csípős paprika, amelyet gyakran használják szószok, saláták és marinádok ízesítésére, mivel élénk színével és kellemesen csípős ízével gazdagítja az ételeket.
A citromfű egy aromás gyógynövény, amely friss, citromra emlékeztető illatával és nyugtató hatásával ismert, gyakran használják teákhoz, ételek ízesítésére és természetes stresszoldóként.
Natúr krémes test-és arcápoló szappan, parfüm mentes. Alapanyaga: sheavaj,kakaóvaj,kókuszvaj,olívaolaj, citromfű olaj, illóolaj. Gombásodás,izzadás ellen; antibakteriális, élénkít;zsíros pattanásos bőrre.
Cola fűszernövény Különleges illatú évelő növény, amelynek levelei a kólához hasonló édes-fűszeres illatot árasztanak. Kerti gondozása egyszerű: napos helyet és jó vízáteresztő talajt kedvel, jól tűri a szárazabb időszakokat is, és évelőként évről évre visszatér a kertben. Cola szörpöt lehet belőle készíteni illetve limonádékba is lehet hasznosítani.
A csemegekukorica (Zea mays convar. saccharata) melegkedvelő, gyors növekedésű, egynyári növény, amelyet elsősorban édes, lédús csövei miatt termesztenek házikertben vagy kisebb gazdaságokban. A csemegekukoricát napos, meleg fekvésbe érdemes ültetni, ahol a talaj gyorsan felmelegszik. A növény rendszeres öntözést igényel, különösen virágzáskor és csőfejlődés idején, amikor a vízhiány a termésképződés rovására megy.