A metélő petrezselyem (Petroselinum crispum var. neapolitanum) az egyik legismertebb és leggyakrabban használt konyhai fűszernövény, amely dúsan metszett, sötétzöld leveleivel nemcsak ízesít, hanem díszít is. Kétéves növényként viselkedik, de a legtöbben egynyáriként termesztik, mivel az első évben hozza a legszebb és legaromásabb leveleket. A metélő petrezselyem a napos vagy félárnyékos helyeket kedveli. Teljes napsütésben gyorsabban fejlődik, de a nyári hőségben a részleges árnyék segíthet, hogy a levelek ne sárguljanak be, és tovább frissek maradjanak. A metélő petrezselyem vízigénye közepes, de állandó. A petrezselyem hosszú tenyészidejű növény, de folyamatosan szedhető, ami serkenti az új hajtások fejlődését. Az alsó leveleket érdemes vágni, mindig a tövekhez közel, hogy a középső hajtás ne sérüljön. Ha rendszeresen szedjük, nem fog korán magszárat hozni, és hosszabb ideig friss marad. A petrezselyem második évében magszárat fejleszt és virágzik – ekkor a levelek minősége és mennyisége romlik. Ha csak levéltermésre neveljük, célszerű az első év végén kiszedni vagy újravetni. Ha szeretnénk magot gyűjteni, akkor a második év tavaszán hagyjunk meg néhány tő növényt, és hagyjuk őket virágozni. A friss leveleket azonnal felhasználhatjuk, de akár fagyasztani vagy szárítani is lehet, bár szárításkor egyes illóolajok elvesznek, így inkább a fagyasztás ajánlott, ha meg szeretnénk őrizni az aromákat.
A metélő petrezselyem (Petroselinum crispum var. neapolitanum) az egyik legismertebb és leggyakrabban használt konyhai fűszernövény, amely dúsan metszett, sötétzöld leveleivel nemcsak ízesít, hanem díszít is. Kétéves növényként viselkedik, de a legtöbben egynyáriként termesztik, mivel az első évben hozza a legszebb és legaromásabb leveleket. A metélő petrezselyem a napos vagy félárnyékos helyeket kedveli. Teljes napsütésben gyorsabban fejlődik, de a nyári hőségben a részleges árnyék segíthet, hogy a levelek ne sárguljanak be, és tovább frissek maradjanak. A metélő petrezselyem vízigénye közepes, de állandó. A petrezselyem hosszú tenyészidejű növény, de folyamatosan szedhető, ami serkenti az új hajtások fejlődését. Az alsó leveleket érdemes vágni, mindig a tövekhez közel, hogy a középső hajtás ne sérüljön. Ha rendszeresen szedjük, nem fog korán magszárat hozni, és hosszabb ideig friss marad. A petrezselyem második évében magszárat fejleszt és virágzik – ekkor a levelek minősége és mennyisége romlik. Ha csak levéltermésre neveljük, célszerű az első év végén kiszedni vagy újravetni. Ha szeretnénk magot gyűjteni, akkor a második év tavaszán hagyjunk meg néhány tő növényt, és hagyjuk őket virágozni. A friss leveleket azonnal felhasználhatjuk, de akár fagyasztani vagy szárítani is lehet, bár szárításkor egyes illóolajok elvesznek, így inkább a fagyasztás ajánlott, ha meg szeretnénk őrizni az aromákat.